Vakantiehuis, Zomerhuis, Huis, Country House, Cottage


De zomer komt eraan. Tijd om weer eens af te reizen naar een zonnig paradijs. Als je daar ook nog een eigen huis hebt staan, is het plaatje compleet. Echter, aan alles zijn er risico’s verbonden. Om helemaal zorgeloos van je vakantie te kunnen genieten, kan een verzekering een goed idee zijn. De verzekering zal je vergoeden in geval van schade door bijvoorbeeld onweer, diefstal of brand, zodat je niet zelf voor alle onkosten hoeft op te draaien.

Wat is er allemaal verzekerd?

De dekking hangt af van het pakket dat je aangaat. Bij een gemiddelde verzekering is je vakantiehuis gedekt voor schade bij brand, natuurlijke gebeurtenissen (blikseminslag, overstromingen, etc.), diefstal, en vaak ook bij schade door een aardbeving. Daarnaast is het ook mogelijk om een inboedel- en een glasverzekering aan te gaan. Er zijn zelfs verzekeringen die schade bij lekkage en vandalisme dekken. Als je het vakantiehuis de rest van het jaar verhuurt, kan het ook handig zijn om een verhuurdersverzekering af te sluiten. Bij het aangaan van een ruimer pakket, krijg je vaak ook nog extra korting op het totaaltarief.

Wat kost een verzekering voor je vakantiezomerhuis?

De prijs van de verzekering hangt af van het land waarin het huis staat, de waarde van het huis, de maximale dekking, voor welke typen schaden er wordt verzekerd, en ook het (eventuele) eigen risico. Vooral dat laatste kan een groot effect hebben op de prijs. Aangezien de prijs van de verzekering van tal van factoren afhankelijk is, waarbij ook de waarde van de woning een belangrijke rol speelt, kunnen verzekeringen, qua prijs, sterk van elkaar verschillen. Er zijn immers een heleboel variabelen die van de situatie en de persoonlijke keuzes afhangen. Voor het verzekeren van een doorsnee vakantiehuis ben je echter tussen de 100 en enkele honderden euro’s per jaar kwijt, waarbij de dekking natuurlijk ruimer is bij een hoger tarief.

Vergeet je reisverzekering niet

Naast de verzekering voor het huis zelf, is het ook de moeite waard om even te kijken naar een reisverzekering, aangezien er ook andere risico’s zijn dan alleen die welke het huisje betreffen. Denk maar eens aan onvoorziene medische omstandigheden of overmacht. Natuurlijk hopen we niet dat het gebeurt, maar mocht er zich iets onverwachts voordoen, wil je uiteraard dat het je zo weinig mogelijk kost. In dat geval kan de beste reisverzekering wat extra zekerheid bieden. Een reisverzekering is, afhankelijk van het land van bestemming, al af te sluiten voor iets meer dan een euro per dag, maar het kan je een heleboel kosten besparen. Daarnaast wordt de reisverzekering goedkoper als je het voor langere duur aangaat.